ERP Nedir? İşletmeler İçin Önemi Nedir?
ERP Nedir? İşletmeler için neden önemlidir? ERP (Enterprise Resource Planning), kelime anlamı olarak kurumsal kaynak planlaması anlamına gelir. İşletmelerin; iş gücü, makine malzeme gibi kaynaklarını muhasebe, satın alma ve üretim gibi faaliyetleri yürütmek adına kullanmayı kolaylaştıran sistemdir. ERP ile çok sayıda iş süreci yönetilebilir ve süreçler arasında veri akışı ile veri bütünlüğü sağlanır. Bu sayede veri yinelemesi sorununun ortaya çıkması önlenir.
ERP uygulaması, şirketler için önemli bir veri havuzu niteliği de taşıyor. Ayrıca işlemlerin daha hızlı bir süreçle yürütülmesi sağlanıyor. Veri kaydı ve analizini büyük oranda kolaylaştıran ERP yazılımından işletmelerin yanı sıra hükümetler de faydalanabiliyor.
ERP’nin Tarihsel Gelişimi
Modern kurumsal kaynak planlamasının başlangıcı 1960’lı yıllara dayanıyor. Bu yıllarda üretim odaklı olarak MRP (malzeme ihtiyaç planlaması) sistemi geliştiriliyor. Genel olarak üretim planının düzenlenmesiyle alakalı bir sistem olan MRP, mevcut stok, kaynak ve üretim unsurları göz önünde bulundurularak ham madde ihtiyacının belirlenmesine, yapılacak alımların planlanmasına yardımcı oluyor. Bu sayede işletmeler sağlıklı bir şekilde ham madde temini yapabiliyorlar.
Ardından MRP II (imalat kaynakları planlaması) sistemleri kullanılıyor. Sistem, bu haliyle bir önceki sistemin daha geliştirilmiş bir hali olarak karşımıza çıkıyor. MRP II, bütün kaynakların göz önünde bulundurulmasına, üretim aşamalarında işletmenin bir bütün olarak ele alınmasına yönelik bir sistem olarak geliştiriliyor. 1990’lı yılların ardından son gelişmesini tamamlayan sistem, günümüze kadar ERP olarak anılıyor.
ERP’nin Faydaları
ERP, temel olarak işletmelerin faaliyetlerini yönetmesine yardımcı olan yazılım sistemlerini tek bir veri tabanında birleştiriyor. Üretim, tedarik zinciri, insan kaynakları, müşteri ilişkileri, mali ve proje yönetimi konularında; mühendislik işlemleri, envanter yönetimi, maaş bordroları, satış ve pazarlama, genel hesap defteri ve maliyet hesaplama gibi uygulamalar ERP sisteminin bir bütün olarak ortaya çıkmasını sağlıyor. Sistemin işletmelere sağladığı fayda, bu noktada ortaya çıkıyor. Bütün bu konulardaki süreçlerin yürütülmesiyle alakalı pek çok programı içinde barındıran sistem, süreçlerin hızlı ve kolay bir şekilde yürütülmesine yardımcı oluyor. Böylelikle işletmelere hem zaman açısından hem de maddi açıdan kazanç sağlıyor.